Tineret in Actiune

Ce este „Tineret în Acţiune”? Este programul Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, prin finanţarea de proiecte cu fonduri europene. Programul vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea solidarităţii şi toleranţei, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări din Europa, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţilor de tineret.

O altă componentă importantă este includerea tinerilor cu oportunităţi reduse, în şi prin activităţi specifice de tineret, lucru care este încurajat prin toate acţiunile şi măsurile de suport ale programului. Tinerii cu oportunităţi reduse sunt încurajaţi şi sprijiniţi să deruleze proiecte gândite de ei, care să reflecte nevoile lor şi ale comunităţilor din care fac parte.

„Tineret în Acţiune” va fi implementat până în anul 2013, iar bugetul său total este de 885 de milioane de Euro. În decursul unui an există 5 termene limită la care se pot depune proiecte: 1 februarie, 1 aprilie, 1 iunie, 1 septembrie şi 1 noiembrie. Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactaţi persoanele responsabile de acţiunile de finanţare.

De ce să fii tânăr în acţiune”?

Pentru că este un mod prin care ideile devin acţiuni. Pentru că împreună cu alţi tineri din Europa poţi afla, cu adevărat, ce e interculturalitatea şi poţi înţelege diversitatea cu toate nuanţele ei. Pentru că poţi fi creativ, deschis, spontan, şi, mai ales, nonformal! Pentru că una este să vorbeşti despre forţa iniţiativei şi avantajele voluntariatului, alta este să realizezi o iniţiativă şi să fii voluntar! Pentru că ai şansa de a te face auzit!

Schimburi de tineri – Acţiunile 1.1 şi 3.1a

Vrei să descoperi Europa? Să îţi pui ideile în aplicare împreună cu alţi tineri? Vrei să comunici, să îţi faci prieteni, să cunoşti alte culturi? Cum? Printr-un proiect de schimburi!

Ce înseamnă un proiect de schimburi? E vorba despre întâlnirea mai multor tineri din diferite ţări, care au o idee de proiect şi vor să o pună în practică împreună.

Temele pe care poţi desfăşura un proiect de schimburi de tineri sunt diverse! Poţi face proiecte culturale, ecologice, media, sociale, sportive, de cultură civică, etc. Cu alte cuvinte, ideea de proiect este în mâinile tale!

http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret/referinta/brosuri/Brosura_11_Schimburi.pdf

Iniţiative ale tinerilor – Acţiunea 1.2

Prin acţiunile lor, iniţiativele determină un număr considerabil de tineri să devină activi în viaţa lor de zi cu zi şi să vorbească despre nevoile şi interesele lor la nivel local, dar de asemenea pe teme de interes european. Ideea din spatele acestei acţiuni este ca tinerii să îşi dezvolte creativitatea, încercând idei noi prin iniţiative în diferite domenii ale vieţii precum artă şi cultură, incluziune socială, protecţia mediului, protecţia monumentelor istorice, participarea tinerilor în viaţa comunităţii, conştientizare europeană, dezvoltare rurală, politici de tineret, sănătate, conştientizare asupra consumului de droguri, timp liber, anti rasism/xenofobie, şanse egale, sport, media şi comunicaţii şi mult altele.

Iniţiativele tinerilor reprezintă un instrument foarte bun pentru învăţarea nonformală şi experienţială. Caracteristica principală a acestei acţiuni este că ia experienţele de zi cu zi ale tinerilor ca punct de plecare pentru viitoare proiecte. Iniţiativele permit tinerilor să fie direct şi activ implicaţi în comunităţile lor.

http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret/referinta/brosuri/Brosura_12_Initiative.pdf

Proiecte pentru democraţie participativă – Acţiunea 1.3

Cetăţenie activă”, dimensiune europeană”, valori democratice”, principii democratice”, societate civilă”. Doar limbaj de lemn sau ceva mai mult? Descoperă-le sensul în viaţa reală printr-un proiect pentru democraţie participativă.

Proiectele pentru democraţie participativă susţin participarea activă a tinerilor la viaţa democratică, dezvoltă dialogul între autorităţile publice şi tineri, facilitează înţelegerea procesului legislativ în rândul tinerilor, promovează concepte şi tehnici inovative de implicare şi participare, creează structuri şi strategii în domeniul politicilor de tineret, promovează cetăţenia europeană activă şi conştientizarea de către tineri a rolului lor major în conturarea viitorului Europei.


http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret/referinta/brosuri/Brosura_13_Dem_part.pdf

Serviciul European de Voluntariat – Acţiunea 2

Învaţă să te descoperi, să îţi cunoşti limitele şi resursele, să lupţi pentru ideile în care crezi! Învaţă să te implici, să ajuţi, să creezi, să construieşti! Vei vedea schimbarea în jurul tău şi o vei vedea în tine. Pentru că a fi voluntar înseamnă a dărui şi a primi. Înseamnă să fii activ, să acţionezi, să crezi în ceva mai bun! Energie, emoţie, entuziasm, efort – acestea sunt cuvintele care surprind cel mai bine esenţa Serviciului European de Voluntariat.

Poţi fi voluntar oriunde: în cartierul tău, în comunitatea ta locală, în oraşul tău… dar Serviciul European de Voluntariat îţi propune mai mult, pentru că Serviciul European de Voluntariat este o modalitate prin care tinerii ca tine pot desfăşura activităţi de voluntariat într-o altă ţară. Serviciul European de Voluntariat promovează solidaritatea între tineri şi este un adevărat „serviciu de învăţare”.

Iar dacă te gândeşti că voluntariatul e restrâns la doar două-trei tipuri de activităţi… Ei bine, nu! Iată doar câteva din temele care îţi pot suscita interesul şi pe care le poţi alege în activitatea de voluntar: cultură, sport, asistenţă socială, artă, protecţie civilă, mediu, tineret, cooperare privind dezvoltarea. Lista e deschisă pentru ca tu să o completezi cu ceea ce îţi doreşti!

http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret/referinta/brosuri/Brosura_2_SEV.pdf

Proiecte de formare şi reţele – Acţiunile 4.3 şi 3.1b

Proiectele de formare şi reţele susţin formarea celor activi în domeniul tineretului şi în organizaţii de tineret, în special lideri de proiect, consilieri de tineret şi supervizori în astfel de proiecte. Se susţin, de asemenea, schimbul de experienţă, expertiză şi bune practici în domeniul tineretului şi în organizaţii de tineret, precum şi activităţi care pot duce la constituirea de proiecte, parteneriate şi reţele, în cadrul programului Tineret în Acţiune.

Aceste tipuri de proiecte îţi oferă oportunitatea de a aduce un plus de experienţă în cadrul organizaţiei tale şi să dezvolţi resursele umane în vederea derulării de viitoare proiecte în context Tineret în Acţiune – nu doar proiecte de formare şi reţele, ci şi schimburi de tineri, iniţiative ale tinerilor sau potenţiale stagii de voluntariat. Desfăşurând un astfel de proiect, ai şansa de a intra în contact cu diverse structuri implicate în lucrul cu tinerii, pentru a favoriza schimbul de experienţă, bune practici, creşterea calităţii şi inovaţia.

Aceste proiecte pot fi iniţiate atât de promotori proaspăt implicaţi în activităţi de tineret, cât şi de structuri şi lucrători în domeniul tineretului cu experienţă îndelungată în acest domeniu.

http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret/referinta/brosuri/Brosura_43_Form_Ret.pdf

Întălniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret – Acţiunea 5.1

Eşti activ în domeniul tineretului şi vrei să faci ceva pentru comunitatea ta? Vrei ca experţii şi factorii de decizie în domeniul tineretului să-şi îmbunătăţească înţelegerea cu privire la opiniile şi nevoile tinerilor şi să ţină cont de ele în elaborarea politicilor de tineret? Vrei să convingi factorii de luare a deciziilor că ideile tale sunt inovative şi adaptate nevoilor tinerilor care pot contribui la dezvoltarea comunităţii tale? Vrei să înţelegi dinamica proceselor de luare a deciziilor şi să facilitezi comunicarea între tineri şi factorii de decizie? Te interesează să simţi pulsul societăţii din care faci parte? Te interesează să-ţi consolidezi parteneriatele la nivel local, regional, naţional sau european în vederea dezvoltării societăţii civile? Tehnicile de lobby şi advocacy sunt subiecte de interes pentru tine? Te interesează să-ţi promovezi valorile la nivel european?

Concretizează toate acestea într-un proiect de Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret!


http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret/referinta/brosuri/Brosura_51_Pol_tin.pdf

Planul de Cooperare şi Formare – instrument de susţinere a programului „Tineret în Acţiune”.

De ce e nevoie de TCP?

Pentru că trebuie să fie oferită tinerilor oportunitatea de a-şi dezvolta cumpetenţele, abilităţile şi atitudinile necesare organizării unui proiect „Tineret în Acţiune, de a-şi îmbunătăţi competenţele de management de proiect, comunicare (şi în limba engleză), pentru ca proiectele „Tineret în Acţiune” să aibă de „câştigat” în calitatea activităţilor, calitatea şi diversitatea instrumentelor şi metodelor de educaţie nonformală utilizate în cadrul acestor activităţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s